уторак, 27. октобар 2015.

Kimbap i zasto ga je tako tesko napraviti u originalnom obliku?

Kao jedan poštovalac Severno Korejanske pop muzike ali i njihove kulture ponašanja, pre ili kasnije morala sam da pokusam i sama da napravim neko njihovo tradicionalno jelo.

Zahvaljujući mojoj neviđenoj ljubavi prema toj muzici i prema simpatijama prema "stvaralaštvu" KPop sastava Bigbang, sam se odlučila da moj debakl u kuhinji bude upravo pravljenje Korejansko tradicionalno jelo :Kimbap ili Gimbap kako se to i drugačije zove Seaweed rice rolls.

Na Youtube kanalu maangchi je opisan tradicionalni recept kojeg se ja,naravno nisam držala ni malo jer je do nekih sastojaka ovog jela vrlo tesko doći.

Otkrila sam ga tako sšto sam beskajnim surfovanjem po internetu dosla do fotografije volaka pomenutog KPOP sastava, Taeyanga koji je u spotu Monster imao vrlo interesantnu frizuru. Šaljivi fanovi su koristili ovu situaciju da se maksimalno izigravaju sa frizurom nesrećnog momka kritikujuci tog ludaka koji je uopšte i pomislio da bi ovakvo nešto moglo da izgleda dobro na nečijoj glavi. Ali zašto pominjem ovog momka kada pišem o hrani? Sasvim je očigledno kada se baci pogled na sliku .
                          Recimo da sada imate ideju kako ovo jelo treba da izgleda.



Da se pozabavimo samim vremenom koje je potrebno izdvojiti za pravljenje ovog tradicionalnog jela. Onaj ko nema ceo dan da pročami u kuhinji bi trebalo da se mane ovog posla jer je potrebno najmanje 2 sata da bi se Kimbap napravio onako kako treba. Još plus ako zabrlja nešto...Ma ceo dan.

Sam autor recepta po kojem sam pravila ovo jelo je i potvrdio moje iskustvo. Zaista treba odvojiti dobro kvalitetno vreme da bi se napravio Kimbap koji liči na nešto i ima ukus koji je jestiv i za koji prosečno dete neće praviti facu identičnu gađenju kada ga naterate da pojede i nesto sa povrćem,bože moj pa to nije big mek!



                                      Ovo je Kibamp kakav je napravila autorka snimka na youtube kanalu i
                          ovako bi trebalo to da izgleda na kraju ako se pridržavamo njenog recepta.

                                    Srpska domacica: Joj vidi sto je šareno, to za meze ide jel' da?A
šta je to zeleno tu, to nešto kao zdrava hrana? Odo ja da ispržim slanine... :D





Dobro, malo smo se šalili. Sad malo o tradiciji ovog jela. Kimbap ili Gimbap je dobio naziv prema sastojcima koji se koriste u njegovoj pripremi. Gim - Papir od algi ( negde se može doći i do naziva Nori sheets) i Bap - pirinac. Analogija je očigledna.

Ovo jelo se pripremalo kao jelo za piknik, za izlete sa porodicom kada je toplo vreme i kada svi žele da provode vreme u prirodi. Takođe je to i jedno od jela koje se priprema i dalje kao užina deci koja idu u školu. Nekada ,prema priči autorke video snimka na youtube kanalu se ovo jelo sa najkvalitetnijim mesom poklanjalo učitelju deteta, jer se kod njih prosvetni radnici u smislu učitelja veoma ,veoma poštuju.


Priprema je dugotrajna i bolna a za one kojima neki sastojci nisu dostupni moraju da i improvizuju baš kao i ja. Šta da se radi kada nema prokletog Nori papira nigde da se kupi, kada vam je nedostupan takođe jedan od sastojaka, Danmuji, zuta kisela rotkvica i sta ako ja ,na primer nemam gopvedine kod kuće ili je ne volim?

Srećom, ovo jelo je jelo gde se dosta može eksperimentisati ali i gde se dosta može i pokvariti upravo eksperimentisanjem tako da pratite recept i moje izmene kao i greške koje sam pravila dok sam pripremala ovo jelo.

Treba pripremiti:

Nori listove algi
Kuvani pirinač
Goveđu sniclu ili meso po želji
Nekoliko šargarepi, sečene na trakice
Spanać
3 jajeta
žuta kisela rotkvica
začini
susamovo ulje
debela volja.


Pratićemo recept sada od početka do kraja.

Pošto u mestu u kojem živim nema Nori listova, improvizovala sam i blago sebi zakomplikovala život. Skuvala sam spanać. usitnila ga, dodala u njega želatin i u celofanu razvila u traku. Ovako se očajno seče i nema dobar oblik ali sta je tu je, moramo nekako izimitirati taj Nori.

Skuvan pirinač umešati sa pola kašicice soli i susamovim uljem. Ja sam za moju varijaciju na temu koristila vec skuvan pirinač od ručka. Lenjost ali nisam mnogo pogresila. Dokaz da čak i ovde možete izmeniti recept.

Pripremamo zatim spanać.Ona ga je oprala,očistila, i stavila da se bari u vodi gde je dodala pola kašičice soli,iseckan čen belog luka i susamovo ulje. Ja sam ovaj sastojak izbacila, jer ako ga imam umesto norija, nisam htela da ga imam na još nekom mestu.

Žuta kisela rotkvica-iseći je i staviti na tanjir sa ostalim sastojcima koji čekaju zavijanje. Ima slatkasto kiselkasto slan ukus specifičan ali je ova namirnica nedostupna kod nas u Srbiji pa sam je preskočila.


Šargarepu iseckati na tanke trake, osoliti i ostaviti da omekša jedno 10 minuta. Zatim pržiti na velom ulju oko 3 minuta i takođe odložiti na isti tanjir. Može se zameniti i kuvanom sargarepom iz supe ,ali sam ovde pratila ovaj recept.

Meso: Koristi se kvalitetnije meso bez masti i kosti, ona je ovde koristila goveđu šniclu ali je ok i ako se koristi i druga vrsta mesa. Ja sam izabrala piletinu jer mi je bila pri ruci. Govedinu je pripremila sa malo smeđeg secera i biberom i susamovim uljem u kojem ga je pekla u tiganju. Ja sam piletinu pripremila u biberu.

Jaje: Napravite kajganu od 3 jajeta i pecite ga kao palačinku i isecite na trake. Ovo je bar lako.

Dodatno: Ja sam ubacila i sir. Volim sir i mislila sam da bi se lepo slagao sa mesom. Nisam pogrešila.



Motanje rolnice:

1. Ukoliko imate nori sve je već skoro odradjeno. Preletite malo listom norija preko plina ili otvorenog plamena da bi ga malo obradili. Stavite ga na Podlogu sa kojom ćete ga urolovati.
Rasporedite najpre rižu i to malo manje od jedne šolje se može iskoristiti za jedan list norija. Postavite ostale sastojke u traku, urolajte i to je to. Ostavite ga da se ohladi i možete seći i uživati u jelu.

2.Ako ste nesrećni ovako kao i ja, onda će vam ovo biti noćna mora. Pažljivo odvojite celofan od spanaća i još pažljivije ređajte sastojke. Posebno pazite pri pravljenju rolata jer jako puca i teško je raditi sa ovim omotom od spanaća. Pri završenju mučenja, vratiti u frižider da se malo segne jer ga jedino tako možete iseći.

Teško za napraviti ali vrlo dekorativno jelo. Ukusno je  i definitivno nešto što nećete naći u obližnjem restoranu. Nije mnogo masno i mislim da pripada jednoj klasi zdravijih jela. Probajte ako imate vremena. Ili ovako ili napravite svoju varijaciju. Pa ako ništa drugo uz pečenje, njam njam njam!